optigon teamet

Lei av å ikke bli sett på nett?

La Optigon ta seg av trafikken din. Klikk her.

Kunstig intelligens

kunstig intelligens robot

Hva er kunstig intelligens?

Kunstig intelligens (KI), eller “Artificial Intelligence (AI)” på engelsk, er teknologi som gjør at datamaskiner kan lære av det de opplever og løse vanskelige oppgaver i forskjellige situasjoner.

Dette involverer å utføre oppgaver som tradisjonelt krever menneskelig intelligens. Dette inkluderer evnen til å resonnere, oppdage mønstre, forstå språk, lære fra erfaringer, og ta beslutninger.

Når startet tanken på kunstig intelligens?

Konseptet om kunstig intelligens har vært kjent lenge før det ble integrert som del av moderne tid. Allerede i 1956 introduserte John McCarthy, en amerikansk informatiker, “kunstig intelligens” for å beskrive dette som et nytt forskningsområdet. John McCarthy blir ofte kreditert som “faren” til kunstig intelligens. 

Utfører komplekse oppgaver

AI-systemer er basert på algoritmer som analyserer data, lærer av dem, og deretter anvender denne læringen til å utføre komplekse oppgaver. AI kan variere fra enkle programmer som kan spille sjakk eller anbefale produkter, til mer avanserte systemer som selvstyrte biler eller virtuelle assistenter som Siri og Alexa.

AI har potensialet til å revolusjonere mange aspekter av hverdagen og næringslivet, ved å øke effektiviteten, automatisere rutineoppgaver, og løse komplekse problemer. Samtidig reiser det etiske og samfunnsmessige spørsmål knyttet til personvern, sikkerhet, og påvirkning på arbeidsmarkedet.

AI kan deles inn i tre hovedkategorier:

  1. Narrow AI
  2. General AI
  3. Super AI

1. Narrow AI (ANI – Artificial Narrow AI)

kunstig intelligens handshake

Narrow AI, også kjent som “Weak AI” eller “Narrow intelligence”, er designet og trent for å utføre en spesifikk oppgave. Den opererer innenfor et begrenset kontekst og kan ikke utføre oppgaver utover det den er programmert til. Det betyr at denne type AI er helt avhengig av mennensker for å kunne opere.

Eksempler på denne type inteligens som vi kjenner oss igjen i er digitale assistenter som Siri og Alexa, ChatGPT, ansiktsgjenkjenningssystemer, språkoversettelsesprogrammer, og anbefalingssystemer på plattformer som Netflix og Spotify.

Narrow intelligence mangler bevissthet, selvbevissthet, og generell forståelse av verden rundt seg, noe som begrenser dens funksjonalitet til svært spesifikke oppgaver.

Så hvis du synes ChatGPT er fascinerende og spennende, da kan du vente deg noen overraskelser i fremtiden.

2. Generell kunstig intelligens (General AI)

kunstig intelligens ai

Generell kunstig intelligens (AGI) også kjent som “Strong AI” eller “General AI”, refererer til en maskin som har evnen til å forstå, lære, og anvende intelligens på et nivå sammenlignbart med menneskelig intelligens. Kunstig generell Intelligens teknologien kan utføre enhver intellektuell oppgave som et menneske kan.

Til dags dato finnes det ingen ekte eksempler på denne type inteligens, men utviklingen går fort, så vi tror ikke det er alt for mange år til at dette blir tilgjengelig.

I motsetning til Narrow intelligence (pkt 1), som er designet for spesifikke oppgaver, vil kunstig generell Intelligens kunne forstå og lære fra hvilken som helst situasjon eller oppgave, overføre kunnskap mellom ulike domener, og tilpasse seg nye miljøer selvstendig.

Hvorfor er det grunn til å bekymre seg for Kunstig Generell Intelligens (AGI)?

Ved å oppnå AGI, ville systemet ikke bare kunne skrive sin egen kode, men også forstå og forbedre eksisterende koder, designe nye programvarer, og potensielt løse problemer innen programvareutvikling som vi i dag ikke engang kan forestille oss. Se for deg en maskin som hele tiden oppdaterer sin egen kode i et tempo vi mennesker ikke kan forestille oss, og dette helt uten mennesklig inngrep. Dette kan teoretisk sett føre til en rask akselerasjon av intelligensnivået kjent som en “intelligenseksplosjon”.

3. Superintelligence (Super AI)

kunstig intelligens robot

Super AI også kalt ASI beskriver en fremtidig form for AI som overgår menneskelig intelligens over alle områder, inkludert kreativitet, generell visdom, og problemløsningsferdigheter.

Super AI vil ha evnen til utvikle seg selv og utføre oppgaver med langt større effektivitet og forståelse enn mennesker.

Super AI skiller seg fra både ANI og AGI ved dens overlegne intelligens og kapasiteter. Mens AGI er ment å være på par med menneskelig intelligens, tar ASI dette et skritt videre ved å potensielt overgå menneskets kognitive evner på alle tenkelige måter.

Sammenligningen mellom disse tre kategoriene illustrerer en progresjon fra dagens AI, som er spesialisert og begrenset, til fremtidige konsepter av AI som kan forstå og operere på tvers av et bredt spekter av domener og oppgaver med en intelligens som langt overgår den menneskelige.

I dag er vi som nevnt kun i den enkle fasen av kunstig inteligens, vi ser bare en liten topp av isfjellet. Når vi går inn i neste fase betyr det store endringer både privat og på jobb.

Optigon testet ChatGPT

Optigon utførte en test av ChatGPTs evne til å oversette og skrive om norsk historie. ChatGPT imponerte ved å skape en detaljert og interessant fortelling om Oslo. For å sikre at informasjonen var korrekt, sjekket Optigon faktaene i historien. De fant ut at ChatGPT hadde gitt en nøyaktig beskrivelse av historiske hendelser og korrekte årstall.

Deretter ba vi ChatGPT oversette teksten til Tysk. Etter 10 sekunder fikk vi en tysk versjon tilbake. Denne sendte vi videre til en Tysk person uten å nevne at dette var skrevet av ChatGPT. En time etterpå fikk vi svaret.. “Ikke en komma feil..”

ai kunstig intelligens test

Hvor mange har begynt å bruke ChatGPT?

Allerede etter en uke etter lansering fikk ChatGPT én million brukere.

Vi har tatt et dypdykk inn i noen av de mest interessante ChatGPT-statistikkene og faktaene for 2024 fra de nyeste dataene og rapportene.

ChatGPT-nettstedet mottok anslagsvis 1,6 milliarder nettstedbesøkende i desember 2023 med anslagsvis 100 millioner aktive brukere.

I følge tooltester er majoriteten (61,43 %) av ChatGPTs nettstedbesøkende unge mellom 18 og 34 år. Det anslår at 56,01 % av de som bruker ChatGPT er menn og at 43,99 % er kvinner.

ChatGPT er gratis

Det er tilgjengelig to versjoner av ChatGPT: en premiumversjon mot betaling og en kostnadsfri grunnversjon. Premiumversjonen tilbyr et utvidet spekter av funksjoner og applikasjoner, samt tilgang til den nyeste AI-modellen, kjent som ChatGPT 4. Dette gir brukerne en mer avansert og rikere opplevelse.

For de som ennå ikke har utforsket ChatGPT, anbefales det å starte med gratisversjonen for å få en forståelse av plattformens grunnleggende funksjonalitet. Gå til ChatGPT.

Få profesjonell hjelp

Vil du sikre en kraftig digital tilstedeværelse og dominere på nett? Optigon tilbyr skreddersydde løsninger og ekspertveiledning innen digital markedsføring! Ta kontakt i dag for å starte reisen mot suksess!

Hva tenker du om artikkelen Kunstig intelligens? Gi din tilbakemelding!

Legg igjen en kommentar

Få med deg de siste nyhetene!

Ikke gå glipp av eksklusive tips, triks og bransjenyheter som kan ta din digitale markedsføringsstrategi til nye høyder. Det er raskt, enkelt, og det beste valget du kan gjøre for din digitale suksess! Registrer deg her:

"*" obligatorisk felt

Vil du vi skal hjelpe deg med

trafikken?

"*" obligatorisk felt

Artikkelen er skrevet av

optigon teamet

Optigon

Vil du øke trafikken på din nettside? La Optigon teamet hjelpe deg! Kontakt oss i dag for profesjonell hjelp.